Online terapi; psikoloğun veya psikoterapistin yüz yüze görüşmeleri gerçekleştiremedikleri durumlarda psikoterapi hizmetlerinin internet ağı üzerinden sağlanmasıdır.
Yüz yüze terapinin aksine online terapi; bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi internet bağlantısı olan herhangi bir cihazı kullanarak, uygun bir zamanda ve rahat hissedilen herhangi yerden lisanslı bir terapist veya psikolog ile bağlantı kurmanıza olanak tanır.

ONLİNE TERAPİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yüz yüze terapide danışan sorunlarını anlatmakta zorluk yaşayabilir. Danışanın anlatacağı ve destek almak istediği konu hakkında terapiste veya psikoloğa açılması zor olabilir ya da bundan bağımsız olarak olayı tam olarak anlatması için biraz zaman geçmesi gerektiğini düşünebilir. Online terapide ise danışan kendi evinde ve kendi özgürlük alanı içindedir. Bu yüzden de anlatacağı şeyleri rahatlıkla ve özgürce anlatabilir. Böyle bir durumda online terapi ve birçok iletişim aracıyla terapistin veya danışanın ulaşılabilir olması önemli kolaylıklarından biri olarak görülür.

Online terapinin her an yapılabilir olması bir psikoterapi hizmetine erişim sağlamaya zaman bulamayan danışanlar için en büyük avantajlarından biri olarak düşünülmektedir.

Sürekli seyahat eden danışanlar için en önemli avantajı internet aracılığıyla istediği yerde terapistine veya psikoloğuna herhangi bir aksaklık yaşamadan ulaşabilir olmasıdır.

Kırsal veya uzak bölgelerde ya da yurtdışında ikamet eden bireylerin psikoterapi hizmetine erişimlerinin kısıtlı olduğu ya da hiç olmadığı durumlarda psikoterapi hizmetine erişim sağlar.
Engelli bireyler veya farklı sebeplerle eve bağımlı yaşamak durumunda olan bireyler için psikoterapi hizmetini kolaylaştırır.       
Online terapide soruna acil müdahale durumu söz konusudur. Örneğin; önemli bir konuşmaya çıkacak olan bir danışman aşırı anksiyete sorunu yüzünden bu konuşmayı yapmadan önce terapistine veya psikoloğuna başvurmak isteyecektir. Bu durumda terapistiyle ya da psikoloğuyla olan konuşması sayesinde yapacağı konuşmanın iyi geçmesini sağlayabilecektir.

ONLİNE TERAPİ YÜZ YÜZE TERAPİ KADAR ETKİLİ MİDİR?

Online psikolojik danışmanlık yüz yüze terapi kadar etkili olup olmadığı psikoterapi hizmeti almak isteyen kişilerin sıklıkla merak ettiği konular arasındadır.
Online ve yüz yüze terapilerin etkinliğini karşılaştıran araştırmalara göre, Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), Çözüm Odaklı Terapi ve Duygu Odaklı Terapi gibi ekollerle yürütülen online psikolojik danışmanlık süreçlerinin yüz yüze terapi süreçleri kadar etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Buna karşın, psikoterapi sürecinde yüz yüze olmayı gerektiren teknikleri içeren EMDR yaklaşımında online terapi zorunda olmadıkça tercih edilmemektedir.


Online Terapi Ülkelerin Geçerli Mesleki Birlikleri Tarafından Kabul Görmüş Bir Yöntem Midir?

Bilgisayar destekli çevrimiçi (online) Psikolojik Danışmanlık adı ile tanımladığımız hizmet, ülkemizde Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği’nin 7.4 numaralı maddesinde Geleneksel olmayan Psikoterapi Ortamları başlığı altında sınıflandırılmış olup “Online Terapi” adıyla tanımlanmaktadır (Türk Psikologlar Derneği Etik Yönetmeliği).
Online Terapi, aynı zamanda Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından da kabul edilmiş bir yöntemdir.

AKSEL DANIŞMANLIĞIN” bu konuyla ilgili çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi için online terapi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kategoriler: Bizden

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir